Napüdvözlet Egyesület blogja

aromaterápia

2012. június 17. 00:19 - admin714

 

 Szervezetünk egy tökéletesen megalkotott REND SZER. Ami rendre működik is, ha nem betegítjük meg. Ezért fontos, hogy ezt a rendet megőrizzük.

Sokunk számára természetes az EGÉSZség, és csak akkor kezdünk a testünkkel foglalkozni, amikor már valamilyen probléma felmerül, amikor már nem vagyunk EGÉSZségesek, akkor már FÉL ELEMBEN élünk, és bármit megennénk, meginnánk, csak meggyógyuljunk, csak múljon a fájdalom, a kellemetlen tünet. Pedig a tünet jelentkezésekor, az ok már egy ideje fennáll, csak nem foglalkoztunk vele, nem néztünk szembe a problémákkal. Mert az OK én vagyOK!

Felmerülhet a következő gondolat: „Jó, jó, én egészségesen étkezem, nem eszem zsíros, nehéz ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztok, még vitaminbogyókat is bekapkodok, mégis megbetegszem!”

Nem mindegy azonban milyen minőségű ételekkel tápláljuk a testünket. A hormonokkal felfújt csirkehús, a vegyszerrel kezelt zöldség, amit ráadásul nem a nap érlelt meg, nem ad olyan vitamin és ásványi anyag forrást, mint a gilisztát kapirgáló tyúk húsa, és a komposzttal, istállótrágyával kezelt növények. „De az drágább!” Lehet, hogy többe kerül valamelyest, de nézzük mit jelent ez hosszútávon. Ha megveszem a jobb minőségű élelmiszert, most többet kell kiadnom, de hosszútávon megtérül! Egészséges maradok, és nem kell gyógyszerre költenem, ami sokkal többe kerül, mint az élelmiszer! Ha magam termelem meg a zöldségeket, még többet tettem az egészségem megőrzéséért, ugyanis rendszeresen mozogtam a szabad levegőn!

„Ezen kívül mit tehetek még, hogy megelőzzem a betegségeket?” Sokféle módon támogathatjuk szervezetünk működését. Pozitív gondolatokkal, gyógynövényekkel, masszázzsal, vízkúrával… és aromaterápiával, ami talán még kevésbé ismert a megelőző és gyógyító módszerek közül, de mindenképpen érdemes megismerkedni vele, és mint szelíd, megelőző gyógymódot alkalmazni.

Az illatok, aromák fontos szerepet játszanak az életünkben. Ismerős az az érzés, mikor egy jó fűszeres étel, sütemény illatát megérezzük, „összefut a nyál a szánkban”. Ha egy étel nincs jól fűszerezve, akkor azt mondjuk rá, „se íze, se bűze”. Az étvágygerjesztésen túl, mire hatnak még az illatok, aromák?

Keleten nagy hagyománya van az aromaterápiának, nyugati országokban rendszeresen használják kiegészítésként az orvosi terápiák mellett.

Mit is értsünk az aromaterápia alatt? Illóolajokkal, növényi olajokkal dolgozó egészségmegtartó gyógymód, mely testi-lelki szinten egyaránt hat. Hiszen elég csak arra gondolnunk, mennyire ellazít egy kellemes illat, milyen kellemes hűsítő érzetet biztosít egy illóolajos masszázskrém. Tehát többről van szó az aromaterápiában, mint kellemes kedvtelésről. Az illóolajok a bőrön, a nyálkahártyán keresztül felszívódva fejtik ki jótékony hatásukat. Megközelítőleg 50-300 kémiai vegyületet tartalmaznak, melyek lehetnek baktérium-és vírusölő, fertőtlenítő, vérzéscsillapító, sejtregeneráló hatásúak. A szervezet öngyógyító képességét erősítik: „információ-hordozó” szerepet töltenek be.   Az illat hatására egyes hormonok fokozottabban termelődnek, ezáltal lehetséges, hogy fájdalomcsillapító, nyugtató, vitalizáló hatásúak.  

Mielőtt bevásárolnának aromaterápia céljára olajakat, néhány fontos szabályt nem árt figyelembe venni.

  1. Terápiás célra csak megbízható forrásból származó 100 %-os tisztaságú olajat vásároljanak. (Egy cseppet cseppentsen papír zsebkendőre, ha 15-20 perc múlva folttalanul eltűnik, akkor nagy valószínűséggel a termék valódi, ha foltot hagy hamisított, vagy szennyezett, aminek nincs terápiás jelentősége.)
  2. Közvetlenül a bőrre, nyálkahártyára (szembe) ne kerüljön, mert komoly sérüléseket okozhat.
  3. Kezdetben párologtatásra használják (későbbiekben ismertetek egyéb felhasználási lehetőséget és biztonságos felhasználási módokat).

Aromaterápiával számos betegség megelőzhető, mert erősítik az immunrendszert, csökkentik a stresszt, fokozzák a jó hangulatot. Téli időszakban megelőzésként, immunerősítésként párologtathatunk antiszeptikus, vírus és baktériumölő olajokat, mint például:

Erdei fenyőolaj: hatása, antiszeptikus, májfertőzés gátló, erősítő, frissítő, nyálkaoldó (száraz köhögésnél segít a letapadt váladékot feloldani)

Fahéj olaj: hatása, antiszeptikus, gombaölő, szélhajtó, étvágyjavító, görcsoldó, féregűző, vérzéscsillapító.  

Majoranna olaj: hatása, antiszeptikus, gombaölő, szélhajtó, étvágyjavító, görcsoldó, féregűző, vérzéscsillapító.

Rózsafa olaj: hatása, baktériumölő, idegcsillapító, erősítő, feszültségoldó, emlékezetjavító.

Rózsaolaj: hatása, fertőtlenítő, nyugtató, epehajtó, szíverősítő, görcsoldó, érszűkítő, hashajtó, vérzéscsillapító.

Mirha olaj: hatása, fertőtlenítő, összehúzó, gombaölő, nyálkaoldó, vértisztító, hormonszint beállító.

Tömjén: hatása, fertőtlenítő, összehúzó, nyugtató, vízhajtó, érszűkítő.

Fokhagyma olaj: hatása, antibiotikus, fertőtlenítő, görcsoldó, étvágy és emésztésjavító, epehajtó, féreghajtó, vérhígító, vérnyomáscsökkentő, szíverősítő, nyugtató.  Alacsony vérnyomásúak ne használják!

Kakukkfű olaj: hatása, fertőtlenítő, köhögéscsillapító, antibiotikus felfúvódás, étvágytalanság, bélhurut, borgombásodás, húgyúti gyulladás esetén ajánlott. Áldott állapotban levők és epilepsziások ne használják!

Oregánó (szurokfű)  olaj: hatása, természet antibiotikuma, baktériumölő hatású, enyhíti a megfázásos tüneteket, légút tisztító, köhögéscsillapító, enyhíti az orrmelléküreg gyulladás tüdőgyulladás tüneteit.

Gyömbér olaj: hatása, fertőtlenítő, melegítő, emésztést javító, vérnyomásnövelő, lázcsillapító.

Eukaliptusz olaj: hatása, vírus, baktériumölő, légúti betegségekben leginkább ajánlott.

Immunerősítő illóolajok:

Angelika olaj: hatása, vértisztító, görcsoldó, étvágyjavító, hormonszabályzó, köptető, immunstimuláns.

Teafa olaj: hatása, gombás fertőzések, megfázás esetén ajánlott, csíraölő, ezen kívül immunerősítő.

Citromolaj: hatása, lázcsillapító, immunerősítő (fokozza a fehérvérsejtek működését), fertőtleníti a levegőt.

Bergamott olaj: hatása, levegő fertőtlenítő, lázcsillapító, immunerősítő.

Rozmaring olaj: hatása, immunerősítő, vérnyomásemelő, jól alkalmazható mindenféle légúti megbetegedéseknél (normál vagy alacsony vérnyomás esetén), izzasztó.

/Batánovics Angéla/

 

 

 

 

 

                                                                      

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: egeszseg

A bejegyzés trackback címe:

https://napudvozlet.blog.hu/api/trackback/id/tr734593093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása