A hét gyógynövénye : A CSIPKEBOGYÓ
Egyesületünknél most készült sok gondos munkával lekvár és ivólé belőle. Hagyományosan, kétszer főzve és kétszer passzírozva.
A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) nevezetű tüskés cserje áltermése. Eredetileg a mérsékelt égövről származik, először egy kínai nyelvemlékben említik i.e. 470-ben. Latin neve Rosa canina (kutyarózsa), ami onnan ered, hogy gyökerének veszettséget gyógyító hatást tulajdonítottak. Az ókorban sorvadásos betegségekre, a középkorban tüdőbetegségekre használták.
Egy görög legenda szerint eredetileg fehér volt a virága, de egyszer Aphrodité megsebezte magát a tüskéjével, és a vére rózsaszínűre festette a hófehér virágot. Egyházi szimbólummá is vált: a csipkerózsa levelei alkotják a kelyhet, melyben Krisztus szent vére van.
Csipkebokor : A Bibliában a csipkebokor Mózes elhívatását jelképezi. A középkorban a lángoló, de el nem égő csipkebokrot Szűz Mária jelképének tekintették. A barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe lett.
A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be.
Termése magas C-vitamin tartalommal bír, ám ha a csipkebogyónak ezt a tulajdonságát szeretnénk felhasználni, akkor semmiképp se forrázzuk, a felvágott bogyót 8 órát áztassuk szobahőmérsékletű vízbe s azt fogyasszuk el, vagy őröljük porrá, így hosszan tartósítható is. A csipkebogyóból készült por hatékonyan csökkenti az ízületi fájdalmat.
Magas C-vitaminon kívül, található benne B- és E-vitamin, de ásványianyagok tartalma sem elhanyagolható. Ezen kívül alma- és citromsavat, pektint, cukrot is tartalmaz.
Igazi gyógynövény, csökkenti az influenzás panaszokat, roborál, erősíti az immunrendszert, gátolja a meszesedést. A mellékvesék és máj működését is serkenti, sőt vesekő, vesehomok eltávolítására is használják. Sebeket, fertőzéseket is kezelhetünk csipkebogyóval. A gyenge csontozatúaknak, csontritkulásban szenvedőknek is nagyon ajánlott, mivel erősíti csontokat. A csipkebogyóból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja.
A csipkevirág szirmai enyhe hashajtó, míg a levelei hasfogó hatással rendelkeznek.
A csipkebogyóból liszt is készíthető, amely a reformkonyha egyik népszerű alapanyaga, fehérjét, szénhidrátokat, rostanyagokat és csekély mértékben sót is tartalmaz.