Napüdvözlet Egyesület blogja

Élménybeszámoló a tavalyi Wass Albert felolvasásról

2014. január 17. 18:57 - Napüdvözlet Egyesület

Újra és újra  Wass Albert felolvasás!

 

Február 15-én este héttől-másnap, 16-án este hétig Pécs Somogyban a Kossuth Művelődési házban a Tegyünk Egymásért és a „Napüdvözlet „Egészségmegőrző Egyesület szervezésében immár másodszor csatlakoztunk a Wass Albert emlékére életre hívott felolvasás maratonhoz.

Irodalmi kalandtúra a lélek mélyére- így hirdettük meg a rendezvényt- és valóban a résztvevők különleges utazást tehettek az író műveinek nyomán az emberség, a becsület, az Isten és hazaszeretet, a természet és a messék birodalmába.

A nyitást követően a helyi énnekkar közreműködésével csendült fel a magyar és a székely himnusz, majd felolvasásra került a szervezők köszöntője egyidőben,itt és mind a negyven csatlakozó településen.

Az emelkedett hangulatú nyitást követően kezdetét vette a felolvasás. Felváltva ültek ki az olvasó asztalhoz a jelentkezők és osztották meg a hallgatósággal az általuk kiválasztott regényrészleteket, verseket, meséket, beszédeket és esszéket. Hamar elmúlt a kezdeti feszélyezettség az olvasókból és aki tehette szívesen ült ki újra, hogy további gondolatokat,megéléseket osszon meg a hallgatósággal.

Hetvenkét felolvasója és látogatója volt a rendezvényünknek. Elsősorban a három helyi településről Somogyból, Vasasról ésHirdről érkeztek, de Pécsről, Orfűről is többen jöttek olvasni. Az első nap estéjén a programot az Ősforrás zenei műhely fellépése színesítette, ők Gyűrűfűről jöttek közénk, moldvai, gyimesi dalokat hoztak.Fejthetetlen előadásukban őseink zenei világát idézték meg „átitatva lelkük mai hangjaival” Éjfél körül megnéztük az író utolsó éveiben készített dokumentumfilmet, majd folytatódott a felolvasás. Az éjszakában kicsit megcsappant a résztvevők száma, de többen kitartottak a szervezőkkel reggelig. A másnap délelőtt a gyerekeké volt. Egy teljes másodikos osztály jött el Pécsről közénk és olvasott kitartóan az erdők és tavak meséiből. Sajnáljuk, hogy rajtuk kívül helyből nem tudtunk gyerekeket, gyerekes szülőket bevonzani.Délután a Vókó János vezette helyi irodalmi kör adott lelket gyönyörködtető két órás műsort Wass Albert verseiből és legismertebb regényéből a Funtinelli boszorkányból. Aztán folytattuk ismét a felolvasást és úgy belemerültünk, hogy ráhúztunk egy kicsit a 25 órára. A többi településsel közös zárást követően még maradtunk, mert annyi gondolat, mondani és olvasni való maradt bennünk és muszáj volt megosztanunk egymással. A megnyitóra nem tudott eljönni, de örömünkre a zárás előtt betoppant körünkbe dr. Hoppál Péter, aki maga is lelkes rajongója az írónak és az utolsó órákat velünk töltötte a zárásig. Érdekesség, hogy orfűi látogatóink egyike igazi kuriózumot, 1959-ben kiadott Funtinelli boszorkányt hozott magával. A legnépszerűbb a felolvasók közt az idén is az író székely humort megcsillogtató művei voltak, de hallhattunk a beszédeiből esszéiből és kevésbbé ismert regényiből filozófikus mélységű gondolatokat is. Köszönet a résztvevőknek, hogy jelenlétükkel, aktív közreműködésükkel megtisztelték az író emlékét. Jövőre újra várjuk őket és azokat is, akik most ugyan nem voltak velünk, de szeretik tisztelik a tiszta magyar lélek íróóriását.

 

Szólj hozzá!
Címkék: érdekes magyar

A bejegyzés trackback címe:

https://napudvozlet.blog.hu/api/trackback/id/tr385766252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása