Zöldturmix-folyékony életerő
A zöld turmixok szemben a gyümölcs-centrifugával készített levekkel teljes táplálékok, mert van bennük élelmi rost is, mely segíti a kiválasztást. A turmixolás a zöld levelekben és gyümölcsökben lévő sejtek nagy részét feltöri, így könnyen felszívódhatnak az értékes tápanyagok a szervezetünkben. A felszívódás már a szájban megkezdődik.
A klorofill molekula nagyon hasonlít az emberi vér molekuláihoz. Dr. Ann Wigmore szerint a klorofill fogyasztása olyan, mintha egészséges vért öntenének belénk. Nagyon kevés ember fogyaszt megfelelő mennyiségű zöld levelet, beleértve az élő ételeket fogyasztókat is. A taoista írások az elfelejtett csodaszerként említik a zöld leveleket. A napi fél, egy liter zöld turmix nemcsak elegendő tápanyaghoz juttatja a szervezetünket, hanem a hasznos tápanyagok felszívódását is biztosítja.
A zöld turmixok elkészítése könnyű, és gyorsan eltisztítható a turmixgép. Mosogatással együtt alig 5 perc.
A zöld turmixokat Victoria Boutenko orosz származású amerikai hölgy tette világszerte népszerűvé. A nyers étel csodája című remek könyve nálunk is kapható.
A zöld turmix készítéséhez szükségünk van egy jó hatásfokú (500-700 fordulatszámú)turmixgépre (ne botmixer legyen, melyet 8-15 ezer forintért már beszerezhetünk) friss zöldekre, gyümölcsre és egy kevés jó minőségű olajra, mely a máj munkáját segíti. Innen a turmixunk finomsága már csak némi tapasztalat és kreativitás kérdése. Nyáron számtalan ehető zöldet szedhetünk a kertünkben (porcsinfű, disznóparéj, sóska, spenót, tyúkhúr, pitypang) és éppen érő friss gyümölcsöt adjunk hozzá. A zöld és a gyümölcs aránya ideálisan 40-60%.
A zöld turmixok a legízletesebb ételek. A 60-40%-os gyümölcs-zöldség arány miatt a gyümölcs édes íze dominál, ugyanakkor a zöld levelek pikáns ízt kölcsönöznek . Aki megkóstolja a turmixokat, meglepődve fogja tapasztalni, hogyan lehet ennyire finom íze annak, ami zöld színű.
Két ötlet nyári és téli turmixra:
1./ Egy marék friss spenót( vagy sóska/ porcsin/ tyúkhúr, paréj,gyermekláncfű) egy nagyobb alma (héjastól, magházastól), egy szelet citrom héjastól, 2 pohár tiszta szűrt (még jobb, ha napoztatott) víz, néhány csepp olaj. Összeturmixoljuk, poharakba öntjük és ihatjuk.
2./ Sárgarépa zöldjével együtt, friss kökény ,vagy csipkebogyó (megmosva, magostól) , alma, egy szelet gyömbér, kevés olaj.
Fantáziánkra bízva az évszakban termő zöldeket és gyümölcsöket szabadon felhasználva próbálkozzunk és finomabbnál finomabb egészséges italokat készíthetünk. Fontos, hogy frissen igyuk a turmixokat, lehetőleg az elkészítést követően.
Jó kísérletezgetést! Várjuk a visszajelzéseket, hogy ízlett a családnak, új jó recepteket is szívesen közzéteszünk.