Napüdvözlet Egyesület blogja

Makrobiotika

2012. április 20. 23:59 - Napüdvözlet

Makrobiotika: a hosszú egészséges élet táplálkozástudománya

makrobiotikus_1342626690.jpg_448x336

Makrobiotika

 

A makrobiotika hosszú-életűséggel foglalkozó tudomány.

A görög szóösszetételben a makro nagyot, hosszút, míg a biosz életet jelent.

Ezt a szót Hérodotosz említette először, aki etiópiai utazásai során szokatlanul magas életkorú emberekkel találkozott. Őket nevezte makrobiótáknak, hosszúéletűeknek.

Hérodotosz a bibliából ismert Matuzsálemet a makrobióták királyának nevezte. Matuzsálem Kínai feljegyzések szerint mértékletesen, szezon szerinti nyers zöldségeken, gyümölcsökön élt és azt állította, hogy a gyümölcsevő embernek örökléte lehet.

 

A makrobiotikát Oshawa- japán tanár hozta be napjaink köztudatába és terjesztette el nyugaton, miután saját magát súlyos betegségből gyógyította ki ezzel a táplálkozásmóddal.

Japán kutatások megállapították, hogy ez az étrend rákmegelőző, gyógyhatású és valóban hosszú életet biztosít.

 

A hosszú életűség tudományában a makrobiotikus táplálkozásban a táplálkozás egyénre szabott. Az általános elvek között ( szezonális minél több nyers gabona, zöldség, gyümölcs, olajos magvak) mindenki tapasztalja ki a neki megfelelő táplálkozási rendet.

 

A magyar nép hagyományában is megtaláljuk a makrobiotikus elveket, elég, ha csak visszagondolunk nagyanyáink egyszerű és nagyon finom ételeire.

Sajnos szüleink már úgy élték meg, hogy a szegénység jele volt ez az étrend és elvetették.

 

A makrobiotika lényegét úgy foglalhatnánk össze, hogy egyszerűen elkészített, kevés fajta alapanyagú, szezonális, helyben termesztett főleg gabonaféléken, hüvelyeseken, zöldségeken, gyümölcsökön és olajos magvakon alapuló étrend.

 

A magyar makrobiotika jeles képviselője Kövesdi Natália, aki úgy terjeszti ma hazánkban a makrobiotika tudományát, hogy magyar alapanyagokból, hazánkban termő növényekből, az ősi magyar konyha receptjei alapján, nagyanyáink ételeit főzve, gyermekkorunk ízvilágát hozza vissza.

Ételei egyszerűen, gyorsan elkészíthetők, minden alapanyag szezonnak megfelelően, olcsón beszerezhető. Ez a táplálkozási forma tehát azon túl, hogy egészséges, gyógyító még pénztárcakímélő is.

 

A makrobiotika  elvei:

- alapja a taoista filozófia, harmóniát teremt az ember és a környezete között. A hindu ahimsza( nem ártás, illetve minél kevésbé ártás) elvét itt is megtaláljuk benne. Vegetárius táplálkozásról van szó.

- összhangban van az ökológiai renddel, hiszen a környezetünkben megtermő táplálékot veszi figyelembe.

- és összhangban van az évszakok változásával, hiszen szezonális jellegű táplálékok fogyasztását javasolja. ( nyáron sok hűtő gyümölcsöt, télen sok gabonát, ami fűt)

- a szinek, az ízek harmóniájára és jelentéstartalmára is figyelemmel van a makrobiotika

- a szeretettel, lélekkel főzés, a tisztaság, a lelki ráhangolódás elvét is megtaláljuk a makrobiotika komplex tudományában.

- egyszerűség elve: ne együnk sok komponensű ételt, egytálak, egyszerű ételek. Napi két étkezésnél többet nem javasolnak a hosszú élet kutatással foglalkozók. 1800 kalória elég naponta. A kevesebb mennyiségű, de jobb minőségű étel kellően tiszta tápcsatornában sokkal jobban tud hasznosulni.

Mindezek tudatában hálával vegyük magunkhoz a táplálékot, mint isten ajándékát és az jó vérré válik bennünk és testi, lelki egészségünket szolgálja.

Szólj hozzá!
Címkék: egeszseg

A bejegyzés trackback címe:

https://napudvozlet.blog.hu/api/trackback/id/tr64458042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása