Napüdvözlet Egyesület blogja

Gombákról

2022. november 29. 13:04 - Napüdvözlet Egyesület

Gombákról- kicsit másképpen..

 

Az idei esős ősz nagyon kedvezett a mezei és erdei gombák termőre fordulásának. Olyan változatos és bő termés volt, amit már régen nem láthattunk.gomba-internet_kicsi_1.jpg

Ennek kapcsán pillantsunk be egy kicsit a gombák különleges  világába.

Mik is a gombák, mi a helyük, szerepük a természet rendjében, a táplálkozásunkban?

"Amikor érzed az egységet, velünk vagy. Életet hoztunk a Földre. Nem látsz minket, pedig ott gyarapodunk körülötted. Mindenhol, mindenben. Még benned is. Akár hiszel bennünk, akár nem. Az első lélegzetvételtől az utolsóig. A sötétben és a fényben. Mi vagyunk a legidősebbek és a legfiatalabbak. Milliárd esztendő bölcsessége vagyunk. A teremtés vagyunk. A feltámadás, a romlás és a megújulás. Mi vagyunk a gombák."- Így kezdődik a Gombák csodálatos világa c. filmben e fantasztikus lények bemutatkozása.  Bizony így is van. A gombák a természet fő molekuláris lebontói és újraépítői. Az elhalt élőlényekből talajt termelnek, ami életet ad. Általuk megérthetjük a természet nyelvét.  A gomba nem növény és nem is állat. A kettő között van valahol. Több, mint másfél millió fajuk van. Hatszor több, mint a növényeknek. Kb. húszezer fajuknak van termőtestük. A köznyelv ezeket nevezi gombáknak. Sokan félnek tőlük. A halált, a pusztulást azonosítják velük, pedig az élet körforgásában nemcsak lebontanak, hanem újrahasznosítanak, újraépítenek is. Az indiai mitológiából Síva ( a pusztító, aki lehetővé teszi az univerzumok keletkezésének és megsemmisülésének körforgását) minősége jelenik meg általuk. Kevesen tudják, hogy gomba a penész is és az élesztő is. Szűkítsük most a kört hely és időhiány miatt az ehető és gyógygombákra. Egyre több ehető gombafajról nyer bizonyítást a gyógyhatás. Kutatások támasztják alá az immunrendszerünk erősítésére, a vérnyomás, a vércukorszint  beszabályozására, a rákmegelőző, illetve a daganatos sejtek szaporodását megállító hatásukat. Hogyan képesek a gombák minderre? Amit mi a köznyelvben gombának nevezünk, az valójában a gomba termése. A valós gombát un. micéliumok sokasága alkotja, melyek behálózzák, átszövik a földet.chto-takoe-micelij-gribov-i-kak-eto-viglyadit.jpg Éppen úgy néznek ki, és működnek, mint az idegsejtek. Gyakorlatilag a természet kommunikációs csatornái. Általuk vannak összeköttetésben és információt cserélnek a  fák, a növények. Így hatnak a mi szervezetünkben is.  Helyreállítják a testünk információs rendszerében a sérüléseket, melyek a betegségek forrásai. A kutatók a hatóanyagaikat vizsgálva jutottak ezekre a megállapításokra. A hagyományos kínai gyógyászatban évezredek óta léteznek erre vonatkozó feljegyzések. Innen gyűrűzött át ez a tudás hozzánk is és vált a tudományos kutatások által bizonyítottá. Pl. a            ganoderma (erdei változata pecsétviaszgombaként ismert hazánkban) rákellenes hatása,ganoderma_gomba-495x332.jpg a sitake -nálunk is kapható, a hosszú élet elixírjeként tartják számon- immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása.sitake.jpgA laskagombának többek között a véralvadásgátló hatása  ismert,  ezért műtétek előtt lehetőleg ne fogyasszuk.laska_1.jpgA süngomba, mely  2012. óta védett, idegrendszerre gyakorol jótékony hatást,oroszlansoreny-gomba.jpg

a gyapjas tintagomba pedig a hasnyálmirigy működésére hat jótékonyan, valamint az alkoholos kivonata csökkenti az alkohol okozta májkárosodást. gyapjas.jpgNem javaslom senkinek, hogy ezeket házilagosan alkalmazza a gyógyhatások érdekében. Magyarországon az elsők között Fülöpjakabon(Kecskemét mellett) Gyöngyösi Sándor kezdett el termeszteni  és forgalmazni biogazdaságában gyógygombákat. Ma már többeknek ad megélhetést és jobbulást hazánkban ez az "iparág". Tudni kell azt is, hogy a gyógygombák önmagukban nem csodaszerek, hatékonyságukat nagyban befolyásolja a megfelelő életmód, táplálkozás és a pozitív mentális irányulás. Ugyanakkor valamennyi ehető gomba rendszeres fogyasztása nagyban hozzájárul az egészségünk fenntartásához. A kínai bölcselet azt tanácsolja, minden nap legyen a táplálékunkban egy kicsi mennyiségű gomba. Lehet ez szárítmány, őrlemény, vagy akár tea is. Az őrlemények, szárítmányok kiválóan ízesítik a leveseket, köreteket. Fogyaszthatjuk az alkoholos kivonatukat is. Nekem már volt szerencsém szarvasgomba ágyas pálinkához, ami kiváló védelem influenzás időben. Ha sülteket, pörkölteket készítünk gombákból, lehetőleg saját levében pároljuk és csak a végén adjunk hozzá zsíradékot, leginkább vajat - mondják a mesterszakácsok. Ha erdőn, mezőn gyűjtünk gombát, mindig járjunk el körültekintően és ellenőriztessük szakértővel. Termesztett gombákból leginkább azokat fogyasszuk, melyek nem igényelnek vegyszeres kezelést, pl a laska, vagy a sitake. Frissen, lehetőleg a termesztőtől szerezzük be. Kis mennyiségben egyesületünknél is termesztünk laskát, érdemes benézni ez okból is hozzánk.

Jó egészséget: Napüdvözlet Egyesület/Szőts Rózsa

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napudvozlet.blog.hu/api/trackback/id/tr1117989480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása