Napüdvözlet Egyesület blogja

Mi volt az Egészségnapon?

2020. szeptember 29. 17:42 - Napüdvözlet Egyesület

Szeptember 19-én Egészségnapot szerveztünk Pécs-Vasason az immunrendszer erősítésének jegyében.

A nap folyamán lehetőség nyílt az EFI által kitelepült egészségügyi dolgozók standjánál vérnyomás, vércukor és testzsír mérésre értékelésre és tanácsadásra. A Bach virágterápia rejtelmeibe Szilágyi Erikánál nyerhettek betekintést az érdeklődők. Az újraélesztés és az elsősegélynyújtás hasznos praktikáiról két helyi egészségügyi dolgozó adott nagyon látványos, interaktív bemutatót. Az egészséges ételek fogyasztásának jelentőségéről, a fermentált ételek készítéséről Molnár Ildikótól tanulhattunk. Különböző masszázstechnikák tudorai, csontkovácsok, reflexológusok folyamatosan fogadták a bejelentkezőket. Egész nap folytak a nagy igényre tekintettel a kezelések.

egeszsegnap_kollazs_1-web.jpg

Előadónk, dr. Németi Virág körzeti orvosként és természetgyógyászként is praktizáló doktornő átfogó tájékoztatást adott arról, hogyan is vagyunk a vírusokkal baktériumokkal, kell-e félnünk tőlük, és hogyan tudjuk a testi működésünk és a mentális állapotunk egyensúlyát fenntartva a legkisebbre csökkenteni a megbetegedések kockázatait.

egeszsegnap_kollazs_3-web.jpg

A délutáni órákban Bors Zita tartott jógafoglalkozást, ezt pedig immunerősítő vizualizációs gyakorlat követte. A zene gyógyító, személyiségharmonizáló módszereiből Miklán Bianka zeneterapeutától kaphattunk ízelítőt. A napot már estébe nyúlóan zenés meditáció zárta, melyet Kondi Gyula gongjátéka és Gulyás Judit hangtálai és csodálatos hangja tett felejthetetlenné.

egeszsegnap_kollazs_4-web.jpg

A napról és a doktornő előadásáról videóanyag készült, melyet megtekinthetnek az érdeklődők a youtube-on is >> Egészségnap Pécs-Vasas 2020.09.19. címen.

A Pannon televízió is megjelent a megnyitón és felvette park átadó ünnepségét, mely másik apropója volt a napnak. Az egyesületi házunk előtti téren elhelyezésre és felavatásra került a CSÍ-Életerő parkunk első eleme, melynek forrása a Pécs Város Önkormányzata által kiírt „Miénk itt a tér” elnevezésű zöld pályázaton elnyert 450 ezer forint volt. Ez az összeg, melyért nagyon hálásak vagyunk, arra volt elég, hogy az első elemet beállítsuk, a CSÍ parkunk csírája megteremtődjön. Ezt is azonban csak úgy tudtuk megoldani, hogy, amit lehetett magunk végeztünk el. Nekünk itt a város végen a legkisebb fejlesztésekért is meg kell keményen dolgoznunk, de talán ezért annál értékesebbek, kedvesebbek a teremtményeink, még ha nem is profi szintűek. Szerencsére megvan már a továbblépés iránya.

egeszsegnap_kollazs_2-web.jpg

Sikeresen pályáztunk egy adománygyűjtő a programba- Swimathon Pécs 2020, https://pecsikozossegialapitvany.hu/swimathon-pecs-2020/ - amely keretében általunk felkért követek fogják népszerűsíteni a park fejlesztési elképzeléseit és buzdítanak embereket adományozásra. Aki úgy érzi, szívesen tenne maga is ez ügyben valami hasznosat, jelentkezhet még adománygyűjtő követnek Solya Mónika, az egyesületünk alelnökénél, aki készséggel ad felvilágosítást a részletekről.

Úgy tűnik, megint egy furcsa elnevezéssel jövünk a „Napüdvözlet” után, „CSÍ „park. De idegen-e ez számunkra? A kínai, japán rendszerekben az élet energiáját, az életerőt jelenti. Képzeljék, képzeljétek el, nálunk is. Őrzi a nyelvünk ezt a tudást. Figyeljük meg, hogy a következő szavak szógyökeként a „csí” a kiáradó éltetőt, energiát idézi: csinál, csíra, csízió, csibész, csihol, csípős, csillag, csípő, csihán (Erdélyben még így hívják a csalánt), csinos, csillog, csikó, csirke, csínom Palkó… és még sorolhatnánk. Ebből (is) eredően a park továbbfejlesztése során az újabb elemek kihelyezése mellett olyan ismeretterjesztő táblákat fogunk kihelyezni, melyeken láthatóak lesznek a testünket működtető anyagi és finom anyagi rendszerek (energiapályák) és arról is felvilágosítást fognak majd adni, hogy az elemek használata hogyan segíti a keringésünket, energiaáramoltatásunkat. A park átadásának ünnepi fényét díszvendégünk, Kordé Emese fitnesz világbajnok emelte és köszöntő gondolataival hangsúlyozta a mozgás jelentős szerepét az egészségmegőrzésben.

A nap végén felvágtuk és elfogyasztottuk az egyesület születésnapi tortáját, ami nemcsak ízvilágában, de küllemében is különleges volt. A fekete fehér yin-yang formában a nap és a hold ragyogott. Fusch Ervinné, Mariann, a családi napközi vezetőjének remekműve volt, mellyel nagy örömet szerzett nekünk.

Köszönet illeti egyesületünk aktív tagjait, akik 10 éve, minden ellenszolgáltatás nélkül működtetik a házat, munka mellett vállalják a szervezést, könyvelést, pályázatírást, a közfoglalkoztatással járó sok bürokráciát, gondot. Köszönet barátainknak, akik éltetik a rendezvényeinket, eljönnek helyből, más településekről, akár más megyékből, mert jónak és hasznosnak tartják programjainkat. És köszönet helyi érdeklődőnek, akik látogatják a foglalkozásainkat, rendezvényeinket. Köszönet a rendezvényeinkre barátsággal eljövő népi – és természetgyógyászoknak, akik a munkájuk, kezeléseikért kapott adományokat felajánlják egyesületünknek.

Szeretettel várjuk az önmagukért, egészségükért felelősséget vállalókat közös testkarbantartásra, tanulásra rendszeres programjainkon minden hét hétfő, kedd, csütörtök és pénteki napokon fél hattól. Kövessék és kedveljék facebook oldalunkat is https://www.facebook.com/napudvozlet/, ahol a tudásmegosztás mellett programjainkról is értesülhetnek. Aki pedig maga is szeretne egy elkötelezett jó csapat tagjaként tevékenyen részt vállalni a munkánkban, azt szeretettel várjuk a tagjaink sorába.

Szőts Rózsa, egyesületi elnök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napudvozlet.blog.hu/api/trackback/id/tr7116221340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása