Napüdvözlet Egyesület blogja

Heti gyógynövény : Csalán

2022. május 06. 21:37 - Napüdvözlet Egyesület

A hét gyógynövénye : a CSALÁN

pixiz-05-05-2022-16-38-58.jpg

Maria Treben szerint ha az emberiség tudná, micsoda gyógyereje van, nem termesztene mást, csak csalánt.

Ezért most mi is az Egyesületnél egy 3 hetes csalán tea kúrát tartunk.

Egészségünkre válik. Miért is? :

A csalán A- és C-vitaminban, vasban, kalciumban, káliumban és mangánban gazdag, emellett pedig a proteintartalma is meglepően magas.

Neve az urere” égni latin szóból származik, a bátorság és az erő szimbóluma. 

 

 

A csalán leveleit szúrós csalánszőrök borítják, melyekben hangyasav található. Ez bőrrel érintkezve kellemetlen szúró érzést, fehér hólyagok megjelenését váltja ki („csalánkiütés” J ) Ezért kesztyűben szedjük, illetve forrázás után már nem csíp. Ha mégis megcsípne, a csípés helyét dörzsöljük be sóskalevéllel.

 

Felhasználható frissen is, de forrázva,  ételben,vagy tinktúraként is.  Mi gyakran főzünk belőle főételeket is, érdeklődés esetén szívesen csatolok pár receptet.

Komoly vértisztító, vérképzést serkentő, vérnyomást fokozó, vízhajtó, vesetisztító, emésztést fokozó, méregtelenítő, reuma és köszvényellenes, serkentő, nemi erőt fokozó, pangást és bélrenyheséget szüntető hatásai vannak. Légzéskönnyítő és általános erősítő. Elsősorban a vizes alkatúak vagy víztúlsúlyban szenvedők csodaszere.

A nyálat szárítja, a gyomorsavtermelést fokozza, hurutos görcsöket oldja. Meglágyítja a feszes hasat és oldja a kólikát. Májműködést serkenti. Vashiányban igen hatásos. Koleszterinszintet csökkenti. A szervezetben található kóros burjánzásokat ellenségnek tekinti a pitypanghoz hasonlóan, és felszámolja. Előrehaladott rákos betegségnél óvatosan használható.

Meghűlésben, hörghurutban hatásos.

Tinktúrában serkenti a hajnövekedést. Kínzó reuma esetén a bátrabbaknak külsőlegesen, csapkodással is javasolt a használata. Keléseknél, ekcémáknal úgyszintén, belsőleges alkalmazással is.

Lélektani hatásai : növeli a tettrekészséget, a küzdőképességet, az életerőt. Elűzi a gondolatmenet démonjait. Érzelmi terheket csökkenti. Túlzott fogyasztásnál feszültséget okozhat.  Itt is cél a mértékletesség.

Energetikailag a szelet és a tüzet fokozza, a vizet csökkenti.

Kertünkben növényvédőszerként, élősködők ellen oldata használatos.

Kora tavasztól késő őszig gyűjthető. Lehetőleg telihold környékén, virágzási időszak előtt, a friss hajtásokat.

Várandósoknak kis mennyiségben magzaterősítő, de nagyobb mennyiségben görcsre,vetélésre hajlamosíthat. Szoptató anyáknak tejszaporító.  Ellenjavallt magas vérnyomás , érelmeszesedés , külső-belső vérzésekkor. Kúraszerűen fogyasztandó.

A pitypanghoz hasonlóan a csalán is szerepel mesékben, történetekben. Andersen Vadhattyúk című meséjében, a lánytestvér úgy tudja megváltani hattyúvá változtatott bátyjait, hogy hosszas, fájdalmas munkával csalánból fon inget mind a tizenegy testvére számára. Azt gondolhatnánk, hogy ilyesmi csak a mesében létezik. Pedig a csalán hosszú szárának kenderhez hasonló rostjaiból zsineg, szövet készült régebben.

Ovidius a Szeretet művészete című munkájában egy olyan szerelmi bájitalról beszél, melyben a csalán is szerepel. Dioszkoridész az i.e. I. században ajánlotta fertőzött sebekre, levét orrvérzésre, teáját menstruáció megindítására. Tápláló eledel már az antikvitásban is készült belőle. A II. világháborúban más zöldféle híján a csalánból erőt adó levest főztek, mely növelte a túlélés esélyét.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napudvozlet.blog.hu/api/trackback/id/tr7217825841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása