Napüdvözlet Egyesület blogja

Heti gyógynövényes rovat : Pitypang

2022. május 06. 21:27 - Napüdvözlet Egyesület

Tervezett új"rovatunk" egy egy csodás gyógynövény ismertetése, leírása hetente.
Lehet, hogy egy kép erről: virág, szabadtéri és szöveg
Ezen a héten a PITYPANG ( Taraxacum officinale) a főszereplő. Nemhiába az Egyesületnél is áznak már a virágfejek szörpnek, illetve mézben, későbbi vitaminbomba csemegének.
Készülhet belőle szörp,méz, pitypang bor, de ehető nyersen is, salátákba a levele, mely párolva vagy főzelékként is használható.
Elsőként egy mese a pitypangról..Nekünk nagyon tetszett.
" A pitypang legendája.
Isten küldött egy angyalt, hogy megkérdezze a növényeket, hogyan nézzenek ki. Mindegyikük szép piros vagy fehér, nagy virág akart lenni, úgy virítani, mint egy nyári álom, vagy kék, mint a tiszta ég... csak a pitypang nem tudta, milyen szeretne igazán lenni.
így az angyal még egy napot adott neki a gondolkodásra.
Imádkozva próbált dönteni... és látta a Napot, majd úgy döntött, olyan szeretne lenni, mint a Nap. Sárga és gyönyörű. Aztán meglátta a Holdat, és meggondolta magát. Olyan szeretett volna lenni, mint a Hold, fehér, kerek, áttetsző.
Aztán felfigyelt a csillagokra és nagyon megkedvelte őket is.
Amikor az angyal eljött, nem tudta, mit mondjon neki: Úgy lennék olyan, mint a Nap, mint a Hold, és mint a Csillagok!
Nem tudok dönteni... - sóhajtotta szomorúan.
Így a Teremtő teljesítette minden vágyát.
Ezért a pitypang eleinte sárga, mint a Nap, majd fehér és kerék mint a Hold, és mikor ráfújsz, akkor úgy szóródik szét mint a Csillagok.
Gyógyító ereje is ezért ilyen erős mert összeadódik benne a NAP a HOLD és a CSILLAGOK ereje. forrás : INTERNET )
S mit is kell tudnunk erről a szépséges virágól? Említik pongyola pitypangként, gyermekláncfűként is, régi vagy más ismert nevei: asszonyhűség, bárányfejűfű, barátfej, barátfejűfű, barátfő, barátfű, perzsa neve : keserűfű ) Megítélése kettős, egyesek szerint kiirthatatlan, mindent túlélő gyom, mások szerint sokoldalúan használható gyógynövény. Egy biztos: már az ókori idők óta használják gyógyításra és nincs olyan ember, aki nem ismerné.
Évelő növény, gyökere hosszú, egyenes. Hosszúkás levelei kacúrosan szeldeltek, tőlevélrózsát alkotnak. Virágzata élénksárga fészek, áprilistól egészen őszig nyílik. Termései bóbiták segítségével a szél által könnyen terjednek. Az egész növény fehér színű, kesernyés tejnedvet tartalmaz, mely sebzés hatására szivárog.
Virágait délben gyűjtjük. Leveleit teliholdkor a legalkalmasabb. Gyökerét ősszel ássuk ki és szárítjuk.
A népi gyógyászatban a pitypang virágos szárát, leveleit és gyökerét is használják (a modern fitoterápiában a gyökér és a levél felhasználása jellemző). A levelek tavasszal, virágzás előtt gyűjthetőek, a teljes növényt pedig tavasztól szeptemberig szedik. A gyökereket ősszel vagy kora tavasszal ássák ki a talajból. A begyűjtött növényi részeket szükség esetén tisztítani, aprítani kell, majd árnyékos, szellős helyen, vékony rétegben kiterítve megszárítani.
Fő hatóanyagként keserűanyagokat, flavonoidokat és inulint is tartalmaz. A levelek A-B,C és D-vitamin tartalma magas, az egész növény nagy mennyiségben halmoz fel káliumot, tartalmaz cinket, vasat, kalciumot, és magnéziumot.
Magas az antioxidáns-tartalma, így védi a sejtjeinket a káros szabad gyökök hatásaitól, és segít megelőzni bizonyos krónikus problémákat, daganatos betegségeket.
Hatóanyagai a máj és a vesék működését szabályozzák, fokozzák az epe termelődését, kiválasztását a májban és az epehólyagból való ürülését. Az alkohol, illetve bizonyos gyógyszerek káros hatásaival szemben is védi a májat.
Fokozza a bélmozgást, enyhe hashajtó hatású. Javítja az étvágyat. Gyomorhurut esetén gyökerének főzete csillapítja a gyomorégést és a gyulladást.
Fogyókúrában is jó kiegészítő szer.
Forrázatának fogyasztása vércukorszint csökkentő hatású. Hasnyálmirigygyulladáskor is igen hasznos főzetének fogyasztása.
A test nyiroknedveit tisztítja, ezért a nyirokrendszerben megjelenő rosszindulatú folyamatok kezelésére is igen hatékony a levél vagy gyökér forrázatának fogyasztása. A hasnyálmirigy daganatos betegségeinél is használjuk.
Vízterheket kihajtja, vese vagy hólyag gyulladásra gyógyító hatású. Veseciszták,vesehomok és kövek oldásában hatékony. Az elvesztett sómennyiséget a gyökerében levő magas sótartalom automatikusan pótolja.
A vízhajtó hatás és vizeletürítés serkentése a vérnyomásra is jótékony, kiegyensúlyozó hatással van.
Idegrendszeri alulműködéskor erősítő, fiatalító hatású, főként az idős korban jelentkező gyengültségeknél.
Melldaganat esetén levelét borogatásként használjuk.
Lélektani hatásai : segít megszüntetni a szellemi tompaságot, fokozza a tisztánlátást, csökkenti a téves képzetek mérgeit, őszinteségre serkent. Kiemeli a lelket a nyomasztottság és a tehetetlenség állapotából. Felébreszti a változásra való hajlamot és a szabadság érzését.
Energetikai hatása : a vizet és a tüzet csökkenti, a szelet fokozza, szárít.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napudvozlet.blog.hu/api/trackback/id/tr6417825825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása