Napüdvözlet Egyesület blogja

A hét gyógynövénye : ROZMARING

2022. május 30. 08:35 - Napüdvözlet Egyesület

A hét gyógynövénye : Rozmaring – a „tenger harmata”
pixiz-21-05-2022-21-36-54.jpg
"Itt egy rozmarinszál az emlékezetre: kérlek, édes rózsám, hogy jussak eszedbe..." Irja Shakespeare nagyon helyesen a Hamletben.
Figyelem : Rozmaring palánták Egyesületünknél elérhetőek !!!
Aphrodité istennőnek szentelték, a szerelmet és a szépséget szimbolizálta. A rozmaring név a latin „ros marinum”-ból ered, jelentése a „tenger harmata”. Nagy Károly révén érkezett Európába a középkorban, és gyorsan helyet talált a kolostorok gyógynövény-könyveiben. Korábban a rozmaringot a kisgyermekek bölcsőjébe tették, vagy sírok díszítésére használták.
Az ókori görögök úgy tartották, hogy a növény serkenti az agyműködést, ezért mindig tartottak maguknál egy-egy rozmaringágat. A növény az idők folyamán jelképpé nőtte ki magát, a szerelmesek hűség és tisztaság jelképeként. Ennek köszönhető, hogy egyes tájakon jelenleg is az esküvők elengedhetetlen dísze.
A leveleit elsősorban füstölőszernek, illetve bor fűszerezésére és a fürdővízhez adva afrodiziákumként használták. A diákok a vizsgáikon rozmaringkoszorút viseltek a fejükön, ezzel serkentve agyműködésüket.
Az arab gyógyítók az emlékezet, a beszédkészség javítására használták, vallották, hogy föltárja a szívet, bölcsességet hoz, ösztönöz a célok megvalósítására, növeli az akaraterőt.
Paracelsus a gyógyító tevékenység alapvető növényének nevezte, alkalmazta az elme bántalmaira, valamint a szem-, a szív- és májbetegségek kezelésében is.
A magyar népi hagyományban a fazekas a lánynak szánt vizeskorsóra is rozmaringágat festett, és rozmaringot véstek a lánynak ajándékozott mángorlóra is. A népművészetben lépten-nyomon találkozunk a rozmaringos halszálkáshoz hasonló motívummal: hímestojásra is írnak ilyet, szőtteseken alapvető, a lányok haját is rozmaringosra fonják.
Régi szokás a menyasszony ruháját, fejdíszét virágzó rozmaringgal ékesíteni.
Szűz Máriához kötődik a virág kékesfehér színezetének eredettörténete is. Amikor Mária Egyiptomba menekült, egy rozmaringbokor előtt szőtte kék fonálból köntösét, s hogy meg ne lássák, a bokor fehér virágait kékesre változtatta, így védte a virág.
Friss hajtásait telihold idején,a déli órákban gyűjtsük.
Megakadályozza a húsok,ételet romlását, ezért páclevek, tartósitószerek alkotórésze. A növény füstje fertőtlenít, szagtalanít.
Emésztést serkentő hatású. Erős méregtelenítő, izzasztó, hatékony fertőtlenítő. Rágcsálva a szájüreget szárítja, sebeit gyógyítja, íny gyulladást csökkenti. A gyomorhurutot gyógyítja. jó szélhajtó, fokozza a bélmozgást. Epeserkentő, vízhajtó, végtagokban vérbőséget okoz, érszűkületben jó hatású. Idegnyugtató, görcsoldó.
Légútu hurutokat oldja, köptető hatású.
Emeli a vér hőjét, ezzel együtt a testhőt és a vérnyomást is. Afrozodiákum. Képes féken tartani a herpeszvírust.
Külsőleg kiváló bedörzsölőszer, izomgörcsöknél, izomlázkor, nehezen gyógyuló sebeknél, arcon illetve más területen megjelenő fertőzéseknél.
Esti fürdőként ne alkalmazzuk, mert élénkít.Főzetével történő hajmosás a kopaszságot korpásodást gátolja.
Ellenjavalt tápcsatorna fekélyeiben, magas vérnyomásban, terhességben.
Energetikai hatása : a szelet csökkenti, a tüzet fokozza, a vizet csökkenti. Hevít és szárít.
Lélektani hatása : segíti a múlt visszamaradt terheinek feldolgozását, féken tartja az önzést, a telhetetlenséget.
Elmeműködést élénkíti, fokozza a lelkierőt, a meleg szívűséget és a megbocsátás képességét. Derűt csempész a mindennapokban, a szívet bátorítja, lendületbe hoz.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napudvozlet.blog.hu/api/trackback/id/tr4217843737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása