Napüdvözlet Egyesület blogja

A hét gyógynövénye : a női virág – cickafark

2022. augusztus 14. 10:01 - Napüdvözlet Egyesület

A hét gyógynövénye : a női virág – cickafark (borbolya, vérfű)
pixiz-19-06-2022-20-23-20.jpg
Az Achillea millefolium, egy latin név, amely tökéletesen leírja ezt a növényt. A Millefolium annyit jelent, hogy "több ezer virágból készült". A mitológiába vezet vissza a múltja, mely szerint Aphrodite görög istennő Achilles megsebzett sarkát gyógyította cickafűvel.
A cickafarkfű már az őstörténet előtt ismert volt. Irakban egy neandervölgyi temetkezési helyen nagy koncentrációban találtak cickafarkfű virágport. Az ókori orvosok is használták. Dioszkoridész szerint a legjobb vérzéscsillapító, mindenféle sebre, fekélyre használható.
Terhesség, szoptatás alatt, valamint gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott. Allergiás bőrreakciót válthat ki az erre érzékeny személyeknél. (fészkesvirágzatú !)
Virágát és levelét gyűjtjük, virágzásakor, délutáni napsütésben, lehetőleg teliholdkor.
Friss töretét tehetjük közvetlenül a sebfelszínre, s használjuk főzetét, tinktúráját, a növény friss levelét és a belőle készített kenőcsöt is.
Hatásai : hűtő, vértisztító, lázcsillapító, vérzéscsillapító, szöveti tónusfokozó, összehúzó, sebgyógyító, méregtelenítő, enyhe vízhajtó, gyulladáscsökkentő, nyugtató, görcsoldó, hurutcsökkentő, légzéskönnyítő, fertőtlenítő.
Csökkenti a nyáltermelést, szájüregi, íny fertőzéseknél,aftánál öblögetve használatos. Torok és mandulagyulladásra főzete gargalizálva javasolt. Nyelőcső nyálkahártya sebeit is gyógyítja kortyokban fogyasztott főzete. Gyomor és vékonybélfekély esetén zilizgyökérrel és édesgyökérrel javasolt. Aranyeres panaszoknál kenőcse vagy ülőfürdő segíti a gyógyulást.
A májműködést fokozza, méregtelenítést segíti. Vese és húgyuti fertőzéseknél, gyulladásoknál hathatós segítség. Forrázatának rendszeres fogyasztása inkontinencia esetén is javasolt.
Egy nagyon erős kék gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz, melyet a kamilla is ( pro azulén)
A külső és belső vérzések doktora. Összehízó, szárító és fertőtlenítő hatásánál fogva kitűnő sebgyógyító. A lábszár visszértágulatainál is hatásos, mind belsőleg mind borogatás formájában.
Hűti és tisztítja a vért. A tüdő nyákjait felszárítja. Menstruációs panaszoknál görcsoldó, idegerősítő hatású. A méh izomzatát erőteljesen összehúzza, vérzését csillapítja. Túladagolása azonban abortív hatású lehet. Szülés utáni kiváló regeneráló főzet.
Kismedencei gyulladásoknál ülőfürdő, gőzölés.
Kamillával, cickafarkkal, fekete nadállyal és körömvirággal kitűnő kenőcs készíthető.
Energetikailag a szelet fokozza, a tüzet és a vizet csökkenti.
Lélektani hatásai : segíti a kényszeredetten kifelé fordult lélek visszahúzódását, a befelé figyelést, a mérgelődés okának tisztázását, a feldolgozás folyamatát. Tisztítja a gondolatokat, csökkenti a lelki sebeket és tüskéket. Segíti a belső határok és értékrend visszaállítását.
Kevesebben tudják : a kertben szomszéd növények ellenálló képessége nő.
Így mindenképp javasoljuk mint jó szomszéd növényt.
3 hetes kúrákban javasolt.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napudvozlet.blog.hu/api/trackback/id/tr9117907735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása