Napüdvözlet Egyesület blogja

A hét gyógynövénye : Az orvosi zsálya

2022. augusztus 21. 19:39 - Napüdvözlet Egyesület

pixiz-26-06-2022-21-27-06.jpg
„Szolgálja az orvost, a szakácsot, a konyhát és a pincét,a szegényet és a gazdagot”
Szűz Mária védelmét élvezi, a monda szerint a gyermek Jézussal bujkáló anyát megmentette, elrejtette a katonák elől. Ennek jutalmaként az isteni gyógyító erőt hordozza.
A salvia rendszertani név latin salvere, azaz “jól lenni” kifejezésből származik. Korábban salvia salvatrix, azaz “megmentő zsálya” volt – (azt gondolták, meghosszabbítja az életet). Középkorban a zsályaleveleket forró parázson egy fedetlen serpenyőbe tették és olyan szobában égették, ahol korábban beteg volt (megtisztították a szoba levegőjét). Észak-amerikai indiánok füstölőt készítettek fehér zsályából, amit tisztító szertartásokon használtak, ha nem volt fehér zsálya, akkor orvosi zsályát használtak helyette. A rómaiak szertartásokhoz kötötték a növény begyűjtését és tudták, hogy a vas sói kémiai reakcióba lépnek a zsálya anyagával, ezért nem használtak a darabolásához acél kést.
1688-ban egy 414 oldalas könyv jelent meg Európában, amely kizárólag a zsályát tárgyalta.

A XIII. századból fennmaradt egy vers, amelyben megemlítik, hogy a zsálya elűzi a halált.
Maria Treben szerint sok gyereknél és felnőttnél nem került volna sor mandulaműtétre, ha idejében zsályát használtak volna.
Levelét és virágát gyűjtjük,nyár végén, ősz elején, lehetőleg teliholdkor.
Fogyaszthatjuk frissen préselt levét, forrázatát vagy tinktúráját, lemosásra, borogatásnak vagy ülőfürdőnek(aranyér) is.
Hatásai : hevítő vértisztító,erős méregtelenítő növény. A mérgek megmozdítását, kiürülését is segíti. Izzadásgátló illetve szabályozza az izzadást : egyrészről a túlzott izzadtságtermelést csökkenti, másrészt izzasztó hatású is. A kibillent hőháztartást rendezi.
Redukálja a nyáltermelést, szárítja a szájat. A száj és garat, felső légutak fertőzéses betegségeit gyógyítja, mind gargalizálva mind forrázatának fogyasztása. A hurutos torokgyulladás, gége sejtburjánzásai, mandulagyulladás ellenszere. Serkenti az emésztést, orvosolja a vastagbél renyheségét, hajtja a szeleket. Idegnyugtató hatású. A légzőrendszert teljes egészében képes megtisztítani a hurutoktól, asztma, hörghurut, tüdőgyulladás szere. A remegéssel járó idegi tünetek kezelésére alkalmas, illetve segiti a szélütött betegek rehabilitációját. Emeli az immunrendszer aktivitását, igen javallt szöveti burjánzások esetén is. Csökkenti a koleszterinszintet, az ereket tisztítja, a magas vérnyomást csökkenti, de túlzásban alkalmazva emelni képes. A véren keresztül a májat is tisztítja. Gerjeszti a hasnyálmirigyet, ezáltal csökkenti a vércukorszintet. Enyhe vízhajtó hatású.
Az Alzheimer kórban szenvedő betegeknél 4 hónap használat után jelentős javulást tapasztaltak. Javítja az agyműködést és a kognitiv funkciókat.
A női kismedence szerveinél, a hüvelyi fertőzéseknél,és a viszketéssel járó, fülledt nemi betegséfek gyógyításánál is használatos.
Külsőleg sebek, fekélyek, marások harapások , fertőzések gyógyítója.
Lélektani hatásai : a búskomor, hitehagyott, örömtelen állapot elmulasztására szolgál. A csüggedést és kilátástalanságot képes lelkesedéssé változtatni. Ellenszere az önzésnek, a mohóságnak. Megszünteti a terheltség és tompaság érzéseit, és fokozza a tisztánlátást.
Energetikailag : a szelet és a tüzet fokozza, a vizet csökkenti.
Figyelem ! Terhesek, szoptatós anyák, alacsony vérnyomásúak ne használják ! Túlzott fogyasztása a méreganyagok felszaporodásához vezet. Éhgyomorra történő fogyasztása szemkáprázást okozhat
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napudvozlet.blog.hu/api/trackback/id/tr4717907741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása