Napüdvözlet Egyesület blogja

„Ahogy egymással bánunk, az a hazánk!”

2023. augusztus 29. 10:50 - Napüdvözlet Egyesület

„Ahogy egymással bánunk, az a hazánk!”

Magyarok Országos Gyűlése 2023. 08.11.-13.

Idén ismét az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban került megrendezésre a MOGY, a Magyarok Országos Gyűlése elnevezésű civil összefogásból megvalósuló rendezvény. Megálmodója és fő szervezője Vukics Ferenc, a Nemzetvédelmi Szabadegyetem Alapítvány alapítója, akit gyakran hallunk katonai szakértőként nyilatkozni a médiákban. Nálunk is járt az év elején és nagy érdeklődésre tartott számot az egyesületi házunkban tartott előadása. A helyszín igazán méltó a rendezvényhez, mind a környezeti adottságait, mind a magyarságunkat megjelenítő tárgyi, és művészeti értékeit, szakrális jellegét illetően. Egy hétre veszik ilyenkor birtokba a civilek az emlékhelyet. Az első napokban épülnek a szabadtéri színpadok, előadó és vásáros sátrak, szaporodnak a jurták, pavilonok, küzdőterek. Péntekre lassan megtelnek a környék szálláshelyei és a kempingek.

A gazdag programból minden korosztály és a különféle érdeklődéssel bírók is találnak maguknak hallgatni, látni és kipróbálni valót. A probléma inkább az, hogy nehéz választani az egyszerre futó „csemegékből”. Több nagysátorban, illetve előadóteremben közel száz előadást lehetett hallgatni. A fő témák a történelmünk, napi aktualitásaink (pl. vízgazdálkodás, civil összefogás lehetőségei a lakókörnyezetért, megmaradásunk lehetőségei a világrend változásaiban, hogyan legyenek gyermekeink ügyesek, lelkesek, eszesek, önellátás kérdései, stb.) voltak. A nemzetpolitika és a háborús helyzet is terítékre került pártoskodás mentesen. Szerencsére az előadások jórészt lassan felkerülnek a you tube-ra, illetve a Szilaj Csikó facebook oldalára, így az érdeklődők utólagosan is megtekinthetik azokat.

 A rendezvényen az árusok minőségi magyaros ízeket és motívumokat, szemet gyönyörködtető termékeket, alkotásokat vonultattak fel. A piac kapcsolatteremtésre, beszélgetésekre is teret adott. Egyesületünk képviseletében például egy kiváló bio gabonatermesztővel sikerült kecsegtető üzletet előkészíteni.

A gyermekek számára számtalan sátor és küzdőtér nyújtott izgalmas programokat. Rovás tanulástól, népi ügyességi játékokon keresztül a csatározásig próbálgathatták magukat.

Íjászat, lovaglás, táncházak, koncertek, dobszerek kavalkádja várta a látogatókat.

A rendezvény sok érdeklődőt vonzó színfoltja a Gyógyító Falu, ahol az egyesületünk két fővel képviseltette magát. Itt is nagyon széles volt a paletta az ólomöntőktől a csontkovácsokon át a hangtálasokig. A magunk részéről talpmasszázzsal, köpölyözéssel, moxálással és kínai masszázzsal növeltük a választékot. A kezelések ideje alatt sokat tapasztaltunk, tanultunk és kellemes, hasznos ismeretségek szövődtek.

A rendezvény záró eseménye a történelmi élőkép, egy olyan nagyszabású lélekemelő drámajáték, mely felvonultatja a magyarság dicső tetteit, jelképeinket, szimbólumainkat és emlékeztet bennünket arra, „Ahogy egymással bánunk, az a hazánk!” A lovasok, barantások (magyar ősi harcművészetet gyakorló fiatalok) küzdelmébe a rendezők végül bevonták a lelátókon helyet foglaló gyerekeket is, akik fantasztikus lelkesedéssel döntötték el a jó és rossz harcát. Végül megtelt a játék helyszíne örömkönnyeket ejtő játékosokkal, gyerekekkel, nézőkkel és együtt énekeltük a magyarság legszentebb dalait.

Ez a rendezvény arra hivatott, hogy politikai pártoskodás nélkül felvonultassa a magyarság értékeit, megvitassuk a közös dolgainkat, tegyünk a nemzeti összefogásért, jövőnkért, megmaradásunkért.

Jövőre is lesz MOGY, szintén augusztus második hetében. Ajánlom, jegyezzük be már most a naptárunkba és vigyük el a családunkat, gyermekeinket, unokáinkat, hogy megélhessék „Nagy szívvel, melyben nem apad a hűség, Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!”

Szőts Rózsa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napudvozlet.blog.hu/api/trackback/id/tr8818203213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása