Napüdvözlet Egyesület blogja

Mi az, ami rajtunk múlik a koronavírus hullámaiban?

2021. november 30. 10:26 - Napüdvözlet Egyesület

Mi az, ami rajtunk múlik a koronavírus hullámaiban?

Arról szeretnék írni, hogy mit tehetünk az immunrendszerünk egészségéért, a negyedik hullám apropóján ennek a témának úgy érzem aktualitása van.

A médiából azt halljuk, hogy ne bízzunk az immunrendszerünkben, mert csak az oltás menthet meg bennünket. Mivel sajnos nem kap hangot a fősodratúban az, amivel magunk is hozzájárulhatunk a járvány mérsékléséhez, fontosnak tartom, hogy legalább itt szó essen arról, hogy mivel csökkenthetjük a személyes életünkben a fertőződés kockázatát, illetve mivel segíthetjük a gyógyulást.

Nem mondok újat azzal, hogy az oltások csak antitestes immunitást adnak, de sejtszintű védelmet nem nyújtanak. Rusvai Miklóstól is hallhattuk ezt a tényt, aki maga is úgy nyilatkozott a televízióban, hogy bár már két oltást kapott, most abban bízik, hogy megfertőződik és természetes módon átesve a koronavíruson, sejtes immunitást szerez, ami egyedül alkalmas arra, hogy tartós és biztos védettséget adjon. Mielőtt rátérek arra, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésünkre a természet tárházából, vegyük számba mivel is állunk szemben. A covid alsó légúti fertőzés, azaz a tüdő alsó részét támadja meg és mellkasi fájdalom, szapora pulzus, szemfájdalom, fejfájás légzésrövidülés, szárazköhögés, hasmenés, szorongás és tüdőgyulladás a jellemző tünetei. Ha gyenge az immunrendszer, nagyobb eséllyel fertőződünk meg. Az erős immunrendszer alappillérei a kellő mozgás, a helyes stresszkezelés, a megfelelő táplálkozás, a jó alvás és a támogató közösség. Vegyük számba, hogyan tehetünk ezekre szert és hogyan segíthetnek ezek a megelőzésben, a betegség könnyű lefolyásában és a rehabilitációban.

→ Jó az alvásunk, ha este 10 és reggel 5-6 között történő, és nem ébredünk fel e közben. A rossz alvás életviteli probléma, ezért nappal tudunk tenni a jó alvásért. Fontos, hogy ne teli gyomorral feküdjünk le, az utolsó étkezés minél korábbi legyen (18, max. 19 óra) Az esti tevékenységeink pihentetőek legyenek, villogó képernyő mentesek. Ennek hiányában a mélyalvási ciklusaink nem lesznek feltöltőek. A hormonrendszer működése felborul, ha nem jól alszunk. A természetes immunsejtek aktivitása jó alvás mellett tökéletes. A gyulladást keltő kórokozók a rossz emésztés során szaporodnak el. A félig emésztett táplálékból salakanyag (az ajurvéda ezt ama-nak nevezi és a nyelv lepedékessége jelzi) marad a szervezetben és ezt az ízületekbe, a bőr alá, a belső szervek zsírrétegeibe pakolja ki a szervezet. Ezért fontos, hogy könnyen emészthető, kevéssé hőkezelt ételeket együnk. A könnyű étkezés akár 30 százalékkal is tehermentesíti a belek munkáját és az immunrendszert. A főtt ételt frissen együk, tartózkodjunk a tartósítószerekkel, ízfokozókkal (aszpartammal) dúsított ételektől. Fogyasszunk elsősorban helyi friss zöldségeket, gyümölcsöket, csíráztatott bio gabonaféléket, hüvelyeseket, házi tehéntejet, tojást, olajos magvakat. Lehetőleg házi zsírt használjunk. Mértékkel fogyaszthatók a jó minőségű borok, sörök, gyümölcslék, gyógyteák.

A mozgás nagyon nagy jelentőséggel bír a megelőzésben és a felépülési szakaszban is. Mozgás nélkül nincs megfelelő vérkeringés, így immunerősödés sem. Az immunsejtek a vérrel utaznak, megfelelő keringés hiányában a salakanyag felhalmozódik, gyulladások alakulnak ki.

135163094_1051580355344702_8086993795863650473_n.jpg

Nagy séták a természetben testnek, léleknek egyaránt feltöltőek. Ugyanakkor a felépülési szakaszban fontos, hogy az erőnlétünknek megfelelő mozgásformát és mennyiséget válasszunk. A jógapózok kiválóan alkalmasak a regeneratív folyamatok beindítására, melyek rendszeresen gyakorolhatók Egyesületünknél. A láz, a gyulladásos folyamat beindulása esetén viszont a pihenést, a mozdulatlanságot részesítsük előnyben. A megfelelően megválasztott mozgás a stresszkezelésnek is kiváló eszköze. A mozgás, a jó alvás, a finom, egészséges ételek fogyasztása, a légzés lassítása, a relaxáció (utóbbi kettőt célszerű jól felkészült tréner segítségével gyakorolni) leveszi az idegrendszerről a feszültséget, melynek következtében a hormonműködésünk is hatékonyabbá válik. A még nem említett pillér a jó kapcsolatok, pozitív életszemlélet, a jó kedély és a hit jelentősége, melyek szintén bizonyítottak az immunrendszer hatékonysága terén.

→ A megelőzésnél fontos, hogy kerüljük a nagy tömeggel járó helyeket. A maszk használatánál javasolni tudom, hogy egy megüresedett vitaminos tégelyben tartsuk a maszkjainkat, amibe néhány csepp esszenciális illóolajat cseppentsünk. Ugyanakkor ne vigyük túlzásba a vegyszeres fertőtlenítést, mert az gyengíti a bőrimmunitást. A nyálkahártyák nedvesítése és a bő folyadékfogyasztás célszerű. Az allergodil és az ezüstkolloid orrspray használata bizonyítottan 4 órás védelmet ad a fertőződést illetően. Hatékony eszköze még a megelőzésnek a rendszeres szaunázás. Szerencsére most (még) nyitva vannak a szaunák, sportcentrumok. A langyos sós vízzel történő orrmosás és toroköblítés segít a kórokozók elszaporodásának megakadályozásában. Reggel és este célszerű élni ezzel az egyszerű, de hatékony jógikus technikával. Még egy aduász az immunrendszer erősítésére a böjt, ami az emésztőrendszer pihentetése által szabadít fel energiákat. Ágyban fekvő viszont már ne böjtöljön!

Legyen a polcunkon (és használjuk is) D és C-vitamin (természetes formájuk a napfény és csipkebogyó, homoktövis), ehinácia (kasvirág), propolisz (lehetőleg méhésztől közvetlenül - Schweitzer Anti bácsi), béta glukán (gyógygombákból) és cink. Gyógyteákból: dió, apróbojtorján, kamilla, körömvirág, nyírfalevél. Fűszerekből: gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kakukkfű, rozmaring, torma.

1638282065888.jpg

Nyomatékosan hangsúlyt adok annak, hogy a fertőződést követő gyulladásos szakasz már nem a mi kompetenciánk, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Erős immunrendszert, jó egészséget, félelemmentes, békés téli hónapokat kívánok sok szeretettel:

Szőts Rózsa / Napüdvözlet Egyesület

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napudvozlet.blog.hu/api/trackback/id/tr3716769138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása